Usein kysytyt kysymykset

Usein kysytyt kysymykset vastaa asiakkaiden kysymyksiin. Jos et löydä vastausta kysymykseesi, laita meille viestiä.

Verkkokauppa

Onko teillä ilmaiset postikulut?

On! Saat tuotteet koosta riippuen ilmaiseksi ilman postikuluja joko pikkupakettina suoraan kotiin tai postipakettina lähimpään valitsemaasi noutopisteeseen. Lisämaksusta voit tilata myös isot paketit kotiinkuljetuksella!

Onko tuotteilla palautusoikeus?

On! Kaikilla tuotteillamme on 14 päivän palautusoikeus. Aika lasketaan tuotteiden vastaanottamispäivästä. Palautusoikeus koskee vain alkuperäispakkauksessa olevia käyttämättömiä ja myyntikelpoisia tuotteita.

Voit palauttaa tilauksesi veloituksetta postin kautta. Pakkaa lähetys huolellisesti alkuperäiseen pakkaukseen. Kirjoita pakkaukseen selkeästi seuraavat tiedot:

675712 Fanni Emotions Oy ASIAKASPALAUTUS PL 150 00811 Helsinki

Palauta lähetys postin palvelupisteen kautta.

Paketin lunastamatta jättäminen ei ole sama asia kuin palautus tai peruutus. Katso lisätiedot toimitusehdoista.

Miksi ostaa teiltä, kun löysin muualta halvemmalla?

Meiltä ostamalla tuet suoraan Fanni-sarjan kirjailijoiden työtä ja uusien tuotteiden kehittämistä. Meille tärkeintä on kuitenkin se, että saatte tarvitsemanne avun oli se sitten ostamalla muualta alennuksesta tai lainaamalla kirjastosta!

Fanni-kirjat ja muut tuotteet

Minkä ikäisille Fanni-sarjan kirjat sopivat?

Fanni-kuvakirjojen tarinat sopivat noin 3-8-vuotiaille lapsille. Miu-pahvikirjat sopivat 0-3-vuotiaille lapsille.

Missä järjestyksessä Fanni-kirjat kannattaa lukea?

Fanni-kuvakirjat kattavat koko tunnekäsittelyprosessin alkaen tunteiden sallimisesta ja tunnistamista. Kaikki tuotteemme toimivat itsenäisesti, mutta halutessaan niihin voi tutustua seuraavassa järjestyksessä:

  1. Fanni ja suuri tunnemöykky
  2. Fanni ja ihmeellinen tunnelämpömitari
  3. Fanni ja rento laiskiainen
  4. Fanni ja levoton liikeri
  5. Fanni ja liian jännittävä yö
  6. Fanni ja kiukkuiset kaksoset
  7. Fanni ja pikkuinen Miu

Fannin tunnetaitokortit kattavat koko tunnekäsittelypolun.

Alle 3-vuotiaan kanssa tunnetaitojen harjoittelun voi aloittaa kirjalla Miu ja tunteikas päivä.

Mitä ostaisin lahjaksi?

Jos lahjan saaja on 3-8-vuotias, eikä ole vielä tutustunut Fanni-sarjaan, suosittelemme Fanni ja suuri tunnemöykky -kirjaa, Fannin tunnetaitokortteja tai Tunnetaiturin aloituspakkausta.

Jos lahjan saaja on 0-3 vuotias, suosittelemme Miu ja tunteikas päivä -kirjaa tai Fannin tunnetaitokortteja.

Vanhemmalle suosittelemme Hyvän vanhemman salaisuus -kirjaa.

Vauvaperheisiin sopii hyvin Sisaruspakkaus, jossa Miu ja tunteikas päivä -kirja vauvalle sekä Fanni ja pikkuinen Miu -kirja isosisaruksille.

Uusille vanhemmille sopii hyvin Vanhemmuuspakkaus, joka sisältää vauvan ensimmäisen tunnetaitokirjan Miu ja tunteikas päivä sekä vanhemmuuskirjan Hyvän vanhemman salaisuus.

Varhaiskasvatuksen ja koulun henkilökunnalle hyvin mieluinen lahja joulujuhlaan tai kevätjuhlaan on materiaali, mitä he voivat työssään hyödyntää. Mikä vain Fanni– tai Miu-tuotteista sopii tähän tarkoitukseen.

Tunteet ja tunnetaidot

Mikä on tunnekäsittelypolku?

Tunnekäsittelypolku kuvaa prosessia tunteen heräämisestä sen käsittelemiseen. Pieni lapsi käsittelee tunteita aikuisen tuella, eli aikuinen toimii lapsen aputunnekäsittelijänä. Lapsen kasvaessa tunnekäsittelypolku sisäistyy pikkuhiljaa lapsen tavaksi käsitellä omia tunteitaan.

Tunnekäsittely etenee seuraavien askelten mukaan:

  1. Tunteen salliminen
  2. Tunteen tunnistaminen ja nimeäminen
  3. Tunnesäätely
  4. Ongelmanratkaisu ja tarpeen kohtaaminen

Askeleet saattavat ilmetä yhtä aikaa, eikä kaikkia vaiheita aina tarvita. Monet lievät tunteet tulevat ja menevät itsestään, mutta erityisesti voimakkaiden tunteiden kohdalla tunnekäsittelypolku pitää huolen siitä, että tunteet eivät tule esimerkiksi torjutuksi tai niitä ei sivuuteta liian nopeasti.

Tunnekäsittelypolku kuvaa osittain myös sitä järjestystä, jossa lapsi oppii tunnetaitoja: ensin hän oppii tunnistamaan tunteita itsessään ja muissa ja siirtyy sitten tunnesäätelyn itsenäiseen opettelemiseen ja ongelmanratkaisutaitojen harjoittelemiseen.

Miksi tunnetaidot ovat tärkeitä?

Tunnetaidot vaikuttavat vahvasti hyvinvointiimme. Hyvät tunnetaidot auttavat rakentamaan vahvaa itsetuntoa, solmimaan merkityksellisiä ihmissuhteita, pärjäämään opillisesti ja pysymään terveenä niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. 

Miten tunnetaidot kehittyvät?

Lapsi oppii tunnetaitoja kahta reittiä: tunteita kokemalla ja muita tarkkailemalla sekä tietoisesti tunteista keskustelemalla tai esimerkiksi tunnetaitokirjoja lukemalla.

Miten tukea lapsen tunnetaitoja?

Tunnekasvattajan tehtävänä on viestittää lapselle, että kaikenlaiset tunteet ovat tärkeitä ja sallittuja sekä opettaa, millä nimillä tunteita kutsutaan, miten niitä säädellään ja miksi ne heräävät. Kasvaessaan lapsi oppii käyttämään tunteita kompassina, joka auttaa häntä tekemään itsensä ja muiden hyvinvoinnin kannalta järkeviä päätöksiä.

Tunnekasvatus – Mistä aloittaa?

Minkä ikäisen kanssa kannattaa aloittaa tunnetaitojen harjoittelu?

Tunnekasvatus alkaa jo vastasyntyneen vauvan kanssa, kun hänen erilaisiin tarpeisiin vastataan ja esimerkiksi lohdutetaan itkevää lasta. Miu-tunnetaitosarja on kehitetty 0-3 -vuotiaiden lasten tunnetaitojen tueksi.

Miten tukea lapsen tunnesäätelyä?

Pieni lapsi on tunnesäätelyssä vielä aikuisen varassa. Aikuisen rauhoittava läsnäolo on yksi lapsen tärkeimmistä tunnesäätelykeinoista. Lapsen kasvaessa hän oppii muitakin keinoja säädellä tunteitaan. Muista, että uusia tunnesäätelykeinoja täytyy harjoitella monta kertaa rauhallisessa tilanteessa, ennen kuin lapsi kykenee ottamaan ne käyttöönsä voimakkaan tunteen ollessa päällä!

Onko normaalia, että lapsi lyö?

Tunnekuohussa ihmiselle on tyypillistä ajautua hyökkää-pakene-jähmety tilaan, jossa joko verbaalinen tai fyysinen aggressio on yleistä. Lapsen aivot ovat vielä kehitteillä ja hänen kykynsä itsenäiseen tunnesäätelyyn ja itsehillintään ei tunnekuohun aikana ole riittävää pystyäkseen estämään ylilyöntejä. Alle kouluikäisen aggressio on aika yleistä tunnekuohun aikana. Alle 3-vuotias voi olla aggressiivinen myös rauhallisena.

Lapsen raivarit ja tunnekuohut

Mitä tehdä, kun lasta pelottaa?

Pelko on luonnollinen tunne, joka usein aktivoituu lapsilla tietyissä ikävaiheissa, kun toisaalta mielikuvitus ja toisaalta ymmärrys maailmasta lisääntyvät. Pelon tunne kannattaa aina ottaa tosissaan, sillä vaikka pelon kohde ei ole todellinen, pelon tunne on. Pelokas lapsi tarvitsee ennen kaikkea turvaa ja lisäksi tukea tunteen tunnistamiseen ja säätelyyn. Pelon säätelyyn voi tutustua kirjassa Fanni ja liian jännittävä yö.

Lapsen pelot

Miten harjoitella tunnetaitoja?

Tunnetaitojen harjoittelemisen voi aloittaa missä iässä tahansa. Aloita kiinnittämällä huomiota kehoosi ja miltä kehossasi tuntuu eri tilanteissa. Opi tunnistamaan, miltä eri tunteet kehossasi tuntuvat. Harjoittele sinulle sopivia tunnesäätelykeinoja esimerkiksi osana iltarutiinia. Haasta itseäsi kertomaan muille tunteistasi ja kysy lisää toisten tunteista. Tunteen tullessa tärkeintä on kohdata se lempeästi ja yrittää ymmärtää, miksi tunne heräsi. Ymmärtämällä omia tarpeita tunteiden taustalla voimme tehdä itsellemme sopivia muutoksia arjessa ja ylipäänsä tuntea itseämme paremmin.

Miten tunnistaa omat tunteet?

Kiinnitä päivittäin huomiota kehosi tuntemuksiin ja ajatuksiisi. Käytä tunnesanalistaa apunasi, kun etsit kokemuksillesi tunnesanoja. Koemme usein monia (ristiriitaisiakin) tunteita samaan aikaan ja esimerkiksi vihan tunne herkästi peittää alleen muita tunteita. Mikäli sinun on hyvin vaikeaa tunnistaa tunteita, suosittelemme työstämään niitä ammattilaisen kanssa, sillä joskus esimerkiksi traumatausta saattaa vaikeuttaa yhteyttä tunnekokemuksiin.

Opetan työkseni tunnetaitoja lapsille. Mikä tuote sopisi minulle?

Suosittelen Tunnekasvattajan all in one -pakettia, joka sisältää kaikki Fanni-sarjan 7 osaa. Pakettiin kannattaa lisätä myös monikäyttöiset Fannin tunnetaitokortit. Kirjat ja kortit luovat hyvän ja monipuolisen struktuurin tunnetoveille tarinoineen, keskustelunavaus kysymyksineen ja erilaisine tehtävineen. Tunnekasvattajan all in one -paketin avulla lapset oppivat kaiken tarvittavan tunnekäsittelystä hauskalla ja helpolla tavalla. Fanni-tuotteiden käyttöön on helppo yhdistää mitä vain muuta tunnekasvatustyöskentelyä.

Lapsi ei ole kiinnostunut tunnetaitojen harjoittelusta ja saattaa jopa suuttua, kun yritän puhua tunteista. Mikä avuksi?

Kokemuksemme mukaan etenkin sellaiset lapset, jotka tuntevat tunteita voimakkaasti ja herkästi, kokevat usein olevansa huonoja tai vääränlaisia tunteidensa takia. Silloin lapset eivät mielellään puhu tunteista, sillä se vahvistaa heidän kokemustaan, että heissä on jotain ”vialla”, mistä heidän pitää oppia pois. Kirjoitimme kirjan Fanni ja suuri tunnemöykky juuri tämänkaltaisten lasten oloa helpottamaan. Siinä käsitellään tunteista aiheutuvien ylilyöntien herättämää häpeää ja puhutaan siitä, miksi tunteita itseasiassa on olemassa. Mitä enemmän lapset saavat tietää tunteista, sitä nopeammin myös niihin liittyvä häpeä hälvenee ja lapsen on helpompi jutella tunteistaan. Joskus vastustuksen läpimeno vaatii, että esimerkiksi lukee kirjaa vaikka lapsi vaikuttaa siltä, ettei kuuntele. Tai sanoittaa lapsen kokemaa epämukavuutta ja mahdollisia häpeän tunteita. Yksi hyvä keino on opettaa tunnetaitoja oman esimerkin kautta.

Lapsen kehitys

Missä iässä lapsella on uhmaikä?

Uhmaikä on kehitysvaihe, jossa lapsen ymmärrys ympäröivästä maailmasta ja omista vaikutusmahdollisuuksistaan siihen lisääntyy. Se ajoittuu yleensä noin 1,5 -3 vuoden tienoille.

Uhmaikä, tahtoikä vai itsenäisyysvaihe?

Lapset riitelevät jatkuvasti, mitä tehdä?

On tavallista, että läheisissä ihmissuhteissa tulee riitaa. Lisäksi lapset vielä harjoittelevat sosiaalisia taitoja, joten omien tunteiden ja tarpeiden soinnuttaminen toisen tunteiden ja tarpeiden kanssa ei ole kovin helppoa. Olennaista on, että lapset oppisivat ratkomaan riitojaan yhdessä, ilman, että vanhempi toimii aina erätuomarina, joka jakaa tuomioita parhaan näkemyksensä mukaan. Rakentava riitely on taito, jota voi harjoitella Fanni ja kiukkuiset kaksoset -kirjan avulla.

Miten tukea sisarussuhdetta?

Sisaruksen syntymä on iso muutos lapsen elämään. Vaikka vauvan tuloon on hyvä valmistautua yhdessä lapsen kanssa, ei sisarussuhteen huolto lopu siihen. Sisarussuhdetta voi tukea Fanni ja pikkuinen Miu -kirjan avulla.

Sisarussuhde toimivaksi

Lapseni on levoton, miten tukea häntä?

Lapsi reagoi levottomuudella moniin asioihin. Lisäksi jotkut lapset ovat vilkkaampia kuin toiset ja heillä voi olla vaikeuksia kehon rauhoittamisessa, toiminnanohjaamisessa ja keskittymisessä. Lapsen on hyvä keksiä, minkälaiset keholliset rauhoittumiskeinot juuri hänelle toimivat, jotta hän pystyy säätelemään kehonsa ylivireystilaa. Kehon rauhoittamista harjoitellaan kirjassa Fanni ja levoton liikeri.

Voiko lapsi kokea stressiä?

Voi. Ihminen kokee stressiä jo vauvasta lähtien. Itsessään stressi on jopa hyödyllistä, kunhan lapsi palautuu stressistä. Lapsi tarvitsee stressinsäätelyyn aikuisen tukea, mutta voi jo pienestä pitäen oppia lisäksi keinoja stressin tunnistamiseen ja säätelyyn. Stressinsäätelyä opetellaan kirjassa Fanni ja rento laiskiainen.

Lapsen stressi

Vanhemmuus

Miksi vanhemmuus on niin vaikeaa?

Vanhemmuus on varmasti yksi elämämme monimutkaisimmista rooleista. Paine siitä, että pienen elämä on omalla vastuulla on raskas. Vanhemman mieli täyttyy herkästi todellisista ja kuvitteellisista odotuksista ja vaatimuksista. Keskustelu hyvästä vanhemmuudesta typistyy nopeasti vertailuun erilaisista teoista ja valinnoista. Mistä sitten tietää, miten pitäisi missäkin tilanteessa toimia? Siihen ei oikein kukaan voi antaa valmiita vastauksia sillä jokainen lapsi, vanhempi ja perhe on erilainen ja elämäntilanne täytyy ottaa aina kokonaisuutena huomioon, kun pohditaan yksityiskohtia.

Voiko vanhemmuuteen uupua?

Voi. Vanhemmuus on monella tapaa kuormittavaa ja omat tarpeet voivat jäädä pitkäksi aikaa kohtaamatta, mikä voi johtaa uupumiseen.

Vanhemman voimavarat ja uupuminen

Mikä vanhemmuudessa on olennaisinta?

Se, että vanhempi yrittää ymmärtää ja tukea lasta. Mitenkään ei voi aina tietää miten sen tekisi tai pysty tekemään sitä, mitä ehkä haluaisi – ja se kuuluu vanhemmuuteen. Vanhemmuudessa olennaisinta on vaalia suhdettaan alati muuttuvaan lapseen ja yrittää luoda perheen arjesta sellaista, joka huomioi kaikkien (myös vanhempien) tarpeet ja on perheelle merkityksellistä ja mielekästä. Lue lisää Hyvän vanhemman salaisuus -kirjasta.

Ilmaiset materiaalit

Onko teidän sivuilla ilmaisia materiaaleja?

On! Löytyy artikkeleita vanhemmuuteen ja lapsen kehitykseen liittyen (esim uhmaiästä), ilmaisia webinaaritallenteita eri aiheista, joita pääsee heti katselemaan (esim Tunnesäätelyn ABC), tulostettavia tietoiskuja jääkaapin oveen tai asiakkaalle.

Ostoskori
Scroll to Top