Tarpeiden kohtaaminen

Tarpeiden kohtaaminen on hyvinvointimme kannalta aivan keskeistä. mutta ei aina aivan yksiselitteistä. Olet ehkä kuullut sanottavan, että haastavalla käyttäytymisellään lapsi yrittää viestiä kohtaamattomista tarpeista. Mutta mitä nämä tarpeet oikein ovat, mistä ne syntyvät ja miten ne voisi kohdata?

Tarpeet ja tunteet linkittyvät tiiviisti yhteen. Kummankin kehollisen järjestelmän tarkoituksena on auttaa meitä säilymään hengissä ja menestymään lajina mahdollisimman hyvin. Kun jokin hyvinvointimme kannalta keskeinen tarve aktivoituu, se herättää tunteita, jotka puolestaan ohjaavat käyttäytymistämme.

Turvatarpeen aktivoituminen herättää pelkoa, joka saa meidät etsimään suojaa. Yhteystarpeen aktivoituminen herättää ahdistusta, joka saa meidät hakeutumaan meille tärkeimpien ihmisten seuraan.

Tarpeet herättävät tunteita, jotka ohjaavat käyttäytymistämme.

Tarpeet ohjaavat käyttäytymistä

Tarvevajeesta puhutaan silloin, kun jokin tarve on herännyt ja kaipaa kohtaamista. Nälkä aiheuttaa vajeen kehotarpeissa ja yksin jääminen yhteysvajeen.

Tarpeiden kohtaaminen ei aina ole helppoa. Jenni Kuhalainen kirjasta Hyvän vanhemman salaisuus.
Tarpeiden kohtaaminen ei aina ole helppoa. Itsenäisyysvaje voi aiheuttaa lapsessa voimakasta kiukkua.

Tarpeisiin liittyvä tutkimus on vielä hieman epämääräistä, mutta voidaan ajatella, että lapsen hyvinvoinnin kannalta keskeisiä tarpeita ovat kehotarpeet sekä turva-, yhteys-, itsenäisyys- ja arvostustarve. Kirjassa Hyvän vanhemman salaisuus (Pöyhönen & Livingston, Tuuma-kustannus 2023) tarpeita kuvataan näin:

  • Kehotarpeet: Oloni on tukala. – Kehossani on hyvä olo.
  • Turvatarve: Olen uhattuna. – Olen turvassa.
  • Yhteystarve:Minusta ei välitetä. – Olen rakas.
  • Arvostustarve: Olen arvoton. – Olen arvokas.
  • ItsenäisyystarveEn voi vaikuttaa elämääni. – Minulla on vaikutusvaltaa elämässäni.

Tarpeiden kohtaaminen aikuisen avulla

Lapsi tarvitsee luonnollisesti aikuisen apua tarvevajeiden ymmärtämiseen ja tarpeiden kohtaamiseen. Aikuinen toimii lapsen aputunnekäsittelijänä. Lapselle voi kuitenkin jo pienestä pitäen opettaa, mitä tarpeet tarkoittavat ja millaisia tarpeita tunteiden takana saattaa olla.

0-3-vuotiaille suunnattu pahvikirja Mitä Miu tarvitsee? (Pöyhönen & Livingston, Kumma-kustannus 2023) kertoo tarpeiden kuuntelemisen tärkeydestä lapselle ymmärrettävällä tavalla.

Mitä Miu tarvitsee? kertoo tarpeiden kohtaamisen tärkeydestä lapselle ymmärrettävällä tavalla. Kuvittanut Larissa Saloranta.
Mitä Miu tarvitsee? kertoo tarpeiden kohtaamisen tärkeydestä lapselle ymmärrettävällä tavalla. Kuvittanut Larissa Saloranta.

”Ajattelimme, että täytyy löytyä tapa puhua tarpeista jo ihan pienille, että he kasvaisivat isoiksi pitäen tunteita ja tarpeita suorastaan itsestään selvinä asioina, osaisivat ne ulkoa kuten värit ja eläinten äänet. Ja kyllä se tapa löytyikin!”

Julia Pöyhönen, psykologi, toinen kirjan Mitä Miu tarvitsee? kirjoittajista

Tarpeiden ymmärtäminen auttaa kasvatustyössä

Vanhemmuuskirjassa Hyvän vanhemman salaisuus pureudutaan tarpeisiin oikein toden teolla. Kirjassa esitellään käytännönläheisellä tavalla kukin lapsen ja vanhemman välisen suhteen kannalta olennainen tarve. jotta vanhempi ja muut lapsen elämän aikuiset osaisivat helposti tunnistaa tarpeet lapsen käyttäytymisen taustalla. Lisäksi kirja esittelee lukuisia hyväksi todettuja kasvatuskeinoja tarvevajeiden tyydyttämiseen.

Yksi maaliskuun 2023 ostetuimpia tietokirjoja.

”Kirja antaa lukijalleen ymmärrystä ja tietoa lapsen, mutta myös aikuisen itsensä tarpeista, tunteista ja toiminnasta. Samalla siitä välittyy myös myötätunto molempia kohtaan. Todella vaikuttava ja liikuttava lukukokemus, joka auttoi huomaamaan että sitä on jo tehnyt jotain myös oikein, vaikka haastavia tilanteita lasten kanssa välillä tuleekin. Tämänkaltaisia asioita ja asenneilmapiiriä tämä maa ja koko maailma kaipaa lisää. Suosittelen lämpimästi kaikille, jotka ovat lasten kanssa tekemisissä tai ihan vaan olleet itsekin joskus lapsia.”

Lukija
Ostoskori
Scroll to Top