Vanhemman tunnetaidot

Vanhemman tunnetaidot kehittyvät samalla tavalla kuin lapsenkin: harjoittelemalla, harjoittelemalla ja harjoittelemalla. On kuitenkin vaikea harjoitella, jos ei tiedä, mistä tunnetaidot koostuvat tai miten eri tunnetaitojen osa-alueita voidaan vahvistaa.

Tunnetaidoista ei juurikaan puhuttu silloin, kun me nykyajan vanhemmat olimme lapsia. Sen sijaan hyvää käytöstä pidettiin suuressa arvossa. Lapsen kehittymättömät tunnetaidot (eli esimerkiksi kyvyttömyys hallita omia tunteitaan tai kertoa tarpeistaan rakentavalla tavalla) näkyvät usein juuri niin sanottuna huonona käytöksenä: huutamisena, kiroilemisena, ovien paiskomisena, uhmakkuutena, aggressiivisuutena, tottelemattomuutena tai hallitsemattomana itkuna. Kun tämä ”huono käytös” yritettiin kitkeä mahdollisimman nopeasti, sen takana oleville tunteille ja tarpeille ei juurikaan jäänyt tilaa.

Vasta myöhemmin on ymmärretty, kuinka tärkeää ihmisen hyvinvoinnin kannalta on muita kunnioittavan käyttäytymisen ohella olla kosketuksissa omiin tunteisiinsa, sallia itsensä kokea kaikenlaisia tunteita ja osata käsitellä niitä tunteita torjumatta.

Moni tämän päivän aikuinen harjoittelee tunnetaitoja vasta aikuisena. Ja mikä onni ja haaste, että vanhemmuus tarjoaa lukemattomia ja taas lukemattomia tilaisuuksia kehittää tunnetaitojaan. Lapsen kasvattaminen laittaa varmasti lähes jokaisen vanhemman tunnetaidot koetukselle.

Vanhemmuus herättää voimakkaita tunteita äärilaidasta toiseen, intensiivisestä rakkaudesta roihuavaan raivoon. Eikä siinä kaikki, vanhemman tehtävänä on luotsata omien tunteiden lisäksi myös lapsen tunteita ja auttaa häntä käsittelemään niitä. Ei ihan helppo kombo!

Kuva: Jenni Kuhalainen kirjassa Hyvän vanhemman salaisuus

Miksi vanhemmuus aiheuttaa voimakkaita tunteita?

Miksi vanhemmuus sitten aiheuttaa voimakkaita tunteita ja laittaa vanhemman tunnetaidot koetukselle? Kirjassa Hyvän vanhemman salaisuus (Pöyhönen & Livingston 2023) kuvataan näin:

”Tunteet tarttuvat – niin ilo ja riemu kuin pettymys ja raivokin. … Rauhallisten ja tasapainoisten aikuisten seurassa omakin tunneilmaisu on todennäköisesti lievää ja tasaista. Suuria ja hallitsemattomia tunteita kokevien lasten kanssa eläminen päivästä toiseen vaikuttaa moneen meistä siten, että alamme myös itse tuntea suuria ja hallitsemattomia tunteita. 

Vanhemmuuden voimakkaisiin tunteisiin liittyy olennaisesti myös vastuu, joka tipautetaan harteille täydellä voimalla viimeistään silloin, kun saa ensimmäistä kertaa syliinsä avuttoman ihmisalun.

Vastuu herättää voimakkaita tunteita, sillä se tuo mukanaan palavan halun onnistua. Moni vanhempi on huolissaan vihan tunteistaan tai häpeilee huutamista ja hermojensa menettämistä. Vihan alla on usein syyllisyyttä, neuvottomuutta ja epävarmuutta, sillä vanhempi kokee, että hänen pitäisi joka tilanteessa tietää, miten toimia. Hänen pitäisi saada lapsensa tottelemaan ja käyttäytymään hyvin. Kun se ei onnistukaan, kiukku herää suojaamaan vanhempaa.

Moni vanhempi kamppailee myös voimakkaiden syyllisyyden tunteiden kanssa. Miksi huusin? Miten saan aikani riittämään kaikkeen? Jääkö lapseni jostain paitsi? Vaikka syyllisyys saattaa johtaa lamautumiseen tai ankariin itsesyytöksiin, on syyllisyyden tunteellakin erittäin tärkeä tehtävä. Se auttaa tarkastelemaan omaa toimintaa ja tekemiään päätöksiä. Ilman syyllisyyttä et kokisi tarvetta tehdä asioita eri tavalla seuraavalla kerralla. Syyllisyys auttaa sekä kehittymään ihmissuhdetaidoissa että pyytämään lapselta anteeksi tekemiään virheitä tai ylilyöntejä. Nämä ovat kumpikin tärkeitä palikoita vanhemman ja lapsen välisen myönteisen suhteen rakentamisessa.

Kun lapsi kasvaa ja itsenäistyy, on luonnollista, että läheisyyden ja etäisyyden hetket vaihtelevat lapsen ja vanhemman välisessä suhteessa. Tämä herättää vanhemmassa usein monenlaisia tunteita. Vanhempi voi seurata ilolla ja ylpeydellä lapsensa kehittymistä mielipiteitään ilmaisevaksi taaperoksi tai omaa tietään etsiväksi nuoreksi ja tuntea helpotusta, kun lapsi on piirun verran vähemmän vanhemmasta riippuvainen. Samanaikaisesti uudenlainen erillisyys ja totutusta läheisyydestä luopuminen saattavat aiheuttaa surua, pettymystä ja ahdistustakin.”

Ilmainen webinaari: Vanhemman tunnetaidot

Olemme tähän ilmaiseen webinaariin koonneet kaiken olennaisen, mitä tarvitsee tietää ottaakseen vanhemman tunnetaidot haltuun.

Vanhemman tunnetaidot -webinaarissa puhujina lapsen kehitykseen, tunnetaitoihin ja vanhemmuuteen erikoistuneet psykologit Julia Pöyhönen ja Heidi Livingston, jotka ovat kehittäneet suuren suosion saaneen Fanni-tunnetaitosarjan.

Ilmoita sähköpostiosoitteesi ja sinut ohjataan sivulle, josta pääset suoraan katsomaan webinaarin tallenteen.

Liityt samalla Vinhavaaran vilinät -uutiskirjeen tilaajaksi, saat tukea kasvatustyöhön sekä pysyt ajantasalla Fanni-tunnetaitobrändin uutuuksista ja tapahtumista.

Ilmoittaudu mukaan ilmaiswebinaariin, jonka aiheena on vanhemman tunnetaidot.

Lue lisää

Vanhemman voimavarat ja uupuminen
Tunnekasvatus – Mistä aloittaa?
Uhmaikä, tahtoikä vai itsenäisyysvaihe?
Lapsen raivarit ja tunnekuohut
Ostoskori
Scroll to Top