Lapsen stressi

Lapsen stressi voi olla vaikea tunnistaa

Lapsi stressaantuu siinä missä aikuinenkin. Pienelle lapselle stressiä voivat aiheuttaa esimerkiksi hälyisässä ympäristössä tai vanhemmista erossa oleminen tai uudessa varhaiskasvatusryhmässä aloittaminen. Vähän isommat lapset saattavat kokea stressiä muun muassa kouluun ja sosiaalisiin suhteisiin liittyvistä suorituspaineista. Kiire aiheuttaa lapsissa stressiä samoin kuin aikuisissakin, vaikka päivät täyttyisivät mukavistakin asioista.

Lapsen stressiä voi olla vaikea tunnistaa, sillä se ei välttämättä näy käyttäytymisessä aina samalla tavalla.

Lapsen stressi voi olla vaikea tunnistaa, mutta lapset stressaantuvat aivan kuten aikuisetkin.
Lapsen stressi voi olla vaikea tunnistaa, mutta lapset stressaantuvat aivan kuten aikuisetkin.

Kirjassa Fanni ja rento laiskiainen (Pöyhönen & Livingston, 2019) kuvataan lapsen stressin mahdollisia oireita seuraavasti:

  • ärtyneisyys
  • raivokohtaukset
  • itkuisuus
  • levottomuus
  • väsymys
  • tottelemattomuus ja uhmakkuus
  • pakkoajatukset tai pakkoliikkeet, esimerkiksi nykiminen, kynsien tai hiusten repiminen
  • itseä syyllistävä ja synkkä puhe
  • päänsärky, niska-hartiakipu, hampaiden kiristely, selkäkipu ja vatsaongelmat
  • unettomuus tai painajaiset∙ ruokahalun muutokset

Stressireaktio syntyy, kun koemme, että meiltä vaaditaan enemmän kuin mihin meillä on resursseja. Stressi on fysiologisena reaktiona tärkeä työkalu, sillä se auttaa suoriutumaan vielä vähän paremmin ja tehokkaammin. Hyvästä stressistä puhutaan, kun stressihormonitasot palautuvat normaaliksi suorituksen jälkeen. Haitallista stressi on, kun se jatkuu ja pitkittyy, eikä keho pääse kunnolla palautumaan.

Kehon rentouttaminen on tärkeä hyvinvointitaito.
Kehon rentouttaminen on tärkeä hyvinvointitaito.

Stressi ja tunnetaidot

Stressi vaikuttaa tunteisiin monella tavalla. Stressaantuneena olemme taipuvaisia kokemaan negatiivisia tunteita ja näkemään maailman synkkien silmälasien läpi. Tunteet syntyvät herkemmin ja tuntuvat voimakkaammilta kuin rentoutuneena ja levänneenä. Stressaantuneena lapsen on vaikeaa saada kaikkia tunnetaitoja käyttöönsä, ja aikuisen silmissä lapsi saattaa esimerkiksi ylireagoida tunteita herättävissä tilanteissa.

Lapsen tunnereaktioita ei kannata kuitenkaan vähätellä tai kuitata ylilyöntinä, sillä jokainen tunne kertoo jostakin tärkeästä tarpeesta. Räjähtelevä, itkuinen tai lamaantunut lapsi viestittää, että tarvitsee aikuista nyt hieman tavallista enemmän. Lasta auttaa empaattinen suhtautuminen ja myönteiseen suuntaaminen: “Onpa kurjaa, että sinua harmittaa noin kovasti. Mitähän me keksittäisiin, että harmitus lievenisi?”

Kirjasta Fanni ja rento laiskiainen (Pöyhönen & Livingston, 2019)

Lapsi tarvitsee aikuisen apua siihen, että tunnistaa stressin ja osaa hakeutua rentouttavan tekemisen pariin. Tärkeän aikuisen fyysinen läheisyys on yksi lapsen tärkeimmistä stressinsäätelykeinoista.

Lapsen stressi: opeta rentoutumista!

Lapsen stressi ei välttämättä ole teema, mistä lapsen kanssa tulisi kovin usein puhuttua. Jokainen on kuitenkin varmasti tunnistanut lapsessa stressin, kuormituksen tai yliväsymisen merkkejä, kuten ärtyneisyyttä, lamaantumista, itkuherkkyyttä tai voimattomuutta. Lapsikin huomaa nämä muutokset käyttäytymisessään, mutta ei välttämättä osaa sanoa, mistä ne johtuvat.

Aivan kuten opetamme lapselle, miltä vihan tunne tai nälkä tuntuvat kehossa, voimme nimetä myös stressin ja opettaa lasta säätelemään sitä. Tämä auttaa lasta ymmärtämään omia reaktioitaan ja parantaa itsetuntemusta.

Fanni ja rento laiskiainen (Pöyhönen & Livingston, 2019) opettaa tarinan avulla lapselle, mitä stressi on ja miten sitä voi säädellä. Tarina ja siihen liittyvät tehtävät auttavat lasta oppimaan kehon rentouttamista ja rauhoittamista, jotka ovat äärimmäisen tärkeitä hyvinvointitaitoja kaiken ikäisille.

”Ärtyneitä, levottomia, väsyneitä”, Lillin ja Lennin isä luettelee. ”Voisiko olla, että valmisteluiden työmäärä ja kiire opetella tanssiaskeleet ovat saaneet lapsemme stressaantumaan?”
”He taitavat nyt tarvita apuamme”, Fannin äiti sanoo.

Kirjasta Fanni ja rento laiskiainen (Pöyhönen & Livingston, 2019)

Stressin säätely haltuun ilmaisen webinaarin avulla

Lapsen stressi -webinaaritallenteella psykologit Julia Pöyhönen ja Heidi Livingston kertovat:

  • Mistä tunnistaa lapsen stressin?
  • Minkälaiset asiat aiheuttavat lapselle stressiä?
  • Miten opettaa lapselle stressinsäätelyä?
  • Miten auttaa lasta palautumaan stressistä?

Ilmoita sähköpostiosoitteesi ja pääset suoraan katsomaan webinaarin tallenteen.

Liityt samalla Vinhavaaran vilinät -uutiskirjeen tilaajaksi, saat tukea kasvatustyöhön sekä pysyt ajantasalla Fanni-tunnetaitobrändin uutuuksista ja tapahtumista.

Lue lisää:

Lapsen pelot
Vanhemman voimavarat ja uupuminen
Sisarussuhde toimivaksi
Ostoskori
Scroll to Top