Psykologien suunnittelemat Fanni-kuvakirjat on suunnattu noin 4–7-vuotiaille lapsille. Kirjat tarjoavat mukaansatempaavia tarinoita, samaistuttavia hahmoja sekä arkipäivän tunnetaitoja. Jokainen kirja sisältää aikuisille suunnatun tieto-osuuden kirjan teemasta sekä tehtäviä lapsen kanssa tehtäväksi.

“Kirjat käsittelevät voimakkaita tunnekokemuksia niin inhimillisesti, lempeästi ja tuomitsematta, että lapsenkin on helppo ymmärtää.


Tervetuloa Vinhavaaraan

Fanni-kirjojen tarinat sijoittuvat Vinhavaaraan, joka on idyllinen paikka kaukana täältä.

Hei, minä olen Fanni. Asun äitini kanssa metsän laidalla. Minut tunnistaa pisaranmuotoisista korvakuvioistani ja oranssista väristäni. Äiti sanoo, että pisarat korvissani ovat kuin onnenkyyneleitä, joita äidillä oli silmissään kun sai minut. Minunkin silmissäni on milloin ilon, milloin kiukun tai surun kyyneleet. Olen nimittäin aika tunteellinen pieni norsu. Tunteet heräävät minulla herkästi ja ne tuntuvat voimakkailta. Onnellisimmillani olen, kun leikin ystävieni kanssa. Nyt esittelen heidät teille!

Tässä on hyvä ystäväni Ralf, meneväinen liikeri. Ralfin tunnistaa siitä, että hänellä on sekä raitoja että täpliä turkissaan. Ralfin isä on nimittäin leijona ja äiti on tiikeri! Tykkään Ralfissa siitä, että hän on niin räväkkä ja kekseliäs tapaus. Hänen seurassaan ei ole tylsää! Ralf tykkää veistellä ja on erityisen taitava tekemään pillejä. Ralfin perhe asuu suuren kallion sisällä luolassa.

Nämä mustajoutsenet ovat Lilli ja Lenni. Lillillä ja Lennillä on sama syntymäpäivä, sillä he ovat kaksosia! He asuvat isiensä kanssa lammen rannalla.

Pidän Lillissä siitä, että hän harvoin jää sanattomaksi. Lillillä on hauskoja juttuja ja hän puolustaa ja tukee ystäviään viimeiseen asti. Hän piirtää mielellään. Lillin tunnistaa tuosta vekkulista sulkatupsusta. 

Lennissä pidän siitä, että hän on pohdiskeleva ja järkevä. Lenni keksii yleensä kaikista parhaimmat ideat. Lenni pitää simpukoiden keräilystä ja kaarnalaivojen uittamisesta.


Jokainen kirja sisältää tarinan, tietoa ja tehtäviä

1. Tarina

Jokainen mukaansatempaava tarina opettaa käytännönläheisen tunnetaidon, jonka voi ottaa heti käyttöön omassa arjessaan.

2. Tietoa

Vanhemmille, opettajille ja muille kasvattajille suunattuun tieto-osuuteen on koottu helposti lähestyttävää ja luotettavaa tietoa tunnetaidoista.

3. Tehtäviä

Tehtäväosio sisältää lapsille ja aikuisille suunnattuja tehtäviä, jotka syventävät kirjan teemaa ja vievät sitä käytäntöön. Tehtävät sopivat kahdenkesken tai lapsiryhmässä tehtäviksi.


Arkipäivän tunnetaitoja askel askeleelta

Jokainen Fanni-kirja toimii itsenäisesti, mutta koko sarjaan tutustumalla lapsi saa harjoitusta tunnekäsittelypolun joka askeleelle ja oppii tunnetaitoja monipuolisesti.

Fanni ja suuri tunnemöykky

Tunteiden tunnistamisen ja nimeämisen harjoitteleminen

Fanni häpeää voimakkaita tunteitaan. Äiti antaa Fannille tehtävän, jonka avulla hän huomaa, että tunteita onkin kaikkialla ja niiden tunnistaminen ja nimeäminen auttavat tunnemöykkyjen sulattamisessa.

Harjoiteltava tunnetaito:

 • Tunteiden salliminen
 • Tunteiden tunnistaminen ja nimeäminen

Fanni ja ihmeellinen tunnelämpömittari

Tunnesäätelyn harjoitteleminen

Fanni ystävineen kohtaa eväsretkellään tunteisiin reagoivia kukkia, jotka ovat aivan nuupallaan. Tunnelämpömittari näyttää punaista varoittavaa väriä. Ystävykset lähtevät auttamaan puiston eläimiä rauhoittumisessa.

Harjoiteltava tunnetaito:

 • Tunnelämpömittari: tunteiden voimakkuuden tunnistaminen ja tunnesäätely

Fanni ja rento laiskiainen

Stressin säätelyn ja rentoutumisen harjoitteleminen

Fanni ystävineen on stressaantunut tulevien tanssiaisten järjestelyistä. Laiskiainen auttaa ystäviä rentoutumaan mielipuuhan avulla.

Harjoiteltava tunnetaito:

 • Mielipuuha: rentoutuminen
 • Stressin tunnistaminen ja sääteleminen

Fanni ja levoton liikeri

Rauhoittumisen taitojen harjoitteleminen

Ralfin syntymäpäivä ja illan jännittävät tapahtumat saavat hänet niin levottomaksi, että kaikki uhkaa mennä pilalle. Ystävykset opettelevat kenguruhengitystä kehon rauhoittamiseksi. 

Harjoiteltava tunnetaito:

 • Keholliset tunnesäätelykeinot
 • Kenguruhengitys: rauhoittava syvähengitys
 • Ylivireyden ja levottomuuden tunteen sääteleminen

Fanni ja liian jännittävä yö

Pelkojen voittamisen harjoitteleminen

Fanni ystävineen haluavat yöpyä metsään rakentamassaan majassa. Pimeässä on kuitenkin liian pelottavaa. Ystävykset harjoittelevan rohkeuden houkuttelemista voimalauseen avulla.

Harjoiteltava tunnetaito:

 • Houkutin: rauhoittava sisäinen puhe
 • Pelon tunteen sääteleminen

Fanni ja kiukkuiset kaksoset

Rakentavan riitelyn harjoitteleminen

Lenni ja Lilli ovat ilmiriidoissa. Fannin auttaa Lilliä kertomaan tunteistaan ja tarpeistaan veljelleen.

Harjoiteltava tunnetaito:

 • Sopukka: vetäytyminen tunnesäätelykeinona
 • Vihan tunteen sääteleminen
 • Rakentavan riitelyn askeleet

Fanni ja pikkuinen Miu

Isoihin muutoksiin sopeutuminen

Ralfille syntyy pikkuinen sisko. Veljeyteen liittyy monenlaisia tunteita ja myös huolia. Muutokseen sopeutuminen vaatii käsittelemistä ja aikaa.

Harjoiteltava tunnetaito:

 • Muutoksiin liittyvien tunteiden tunnistaminen ja käsitteleminen
 • Huolista puhuminen

Fannin tunnetaitokortit

Tunnetaitokortit auttavat lasta toimimaan kaikenlaisten tunteiden kanssa — oli kyse sitten hykertelevästä ilosta tai karvaasta pettymyksestä. Kortteihin on koottu lasten elämään sopivia tunteita sekä tunnepitoisia tilanteita. Korttien avulla voidaan harjoitella monipuolisesti kaikkia tunnekäsittelyn vaiheita. Korttipakka sisältää ohjeita ja vinkkejä korttien monipuoliseen hyödyntämiseen niin kotona kuin lapsiryhmässä.

Tunnekorttien kuvat ja tehtävät tutustuttavat lapset tunteisiin ja niiden tarkoitukseen. Lisäksi ne auttavat pohtimaan omia tunnekokemuksia ja opettavat konkreettisia tunnesäätelykeinoja. Pakassa on 18 tunnekorttia.

Pulmakorttien samaistuttavat tilanteet puolestaan auttavat lasta harjoittelemaan toisen asemaan asettumista ja ongelmanratkaisua. Pakassa on 9 pulmakorttia.

Tunnelämpömittarikortin avulla voidaan harjoitella tunteen voimakkuuden tunnistamista, tunteen säätelyä ja tunneilmaisua.


Tunnetaidot ovat hyvinvoinnin perusta

Emme synny valmiiden tunnetaitojen kanssa, vaan niitä täytyy harjoitella kuten mitä tahansa taitoa. Tunnetaitoja opitaan tunteita kokemalla! Lapsen tunnetaidot vahvistuvat, kun hänellä on tilaa kokea kaikenlaisia tunteita, joiden käsittelyyn hän saa aikuisen apua.

Tunnteaidot auttavat muun muassa:

 • luomaan ja ylläpitämään merkityksellisiä ihmissuhteita,
 • oppimaan ja opiskelemaan,
 • pysymään terveenä psyykkisesti ja fyysisesti ja
 • rakentamaan vahvaa itsetuntoa ja itsetuntemusta.

Aikuinen toimii lapsen aputunnekäsittelijänä. Tunnekäsittelypolku auttaa hahmottamaan tunnekäsittelyn vaiheita:


Psykologien kehittämä palkittu lastensarja

Fanni Emotions on Suomen ostetuin tunnetaitosarja ja yksi suosituimmista kirjasarjoista.